Mazda CX‌-90 Forum banner
21 - 40 of 85 Posts
Użyłem kalkulatora oszczędności EV, aby uzyskać porównanie MHEV przy 25 mpg w połączeniu z PHEV na prądzie z moimi lokalnymi stawkami:

4,25 USD za galon benzyny x 25 mpg vs. 2 mi/kWh przy 0,44 USD za kWh (odpowiednik 19 mpg) = Czyste użytkowanie EV daje -6 mil. Szczęściarzu, że mieszkasz tam, gdzie mieszkasz.

Discussion starter · #23 ·
Mam mojego PHEV od około 2 tygodni i uwielbiam go. Miałem niewiele podróży powyżej 30 mil, więc jeździłem głównie tylko na EV, a gaz włączał się głównie w celu przyspieszenia. Pokazuję 74 mpg i przejechałem około 200 mil na mniej niż ósmej części baku benzyny. Jestem trochę zaskoczony, że mój kWh wynosi tylko 2,4. To dość słabo, ale mieszkam w pagórkowatym terenie. Nigdy nie myślałem, że to zrobię, ale naprawdę lubię włączać tryb EV, więc silnik benzynowy jest znacznie mniej prawdopodobne, że się włączy. Jeśli miałbym na coś narzekać, to na to, że zawieszenie jest nieco sztywniejsze niż oczekiwano. Kupiłem ten SUV, ponieważ nie mogłem znieść tego, jak miękkie, jak w minivanach, było odczucie wszystkich innych 3 rzędów, którymi jeździłem. Wolę trochę sztywności, ale prawdopodobnie mógłbym zrezygnować z odrobiny prowadzenia dla nieco bardziej miękkiej jazdy. Założę się, że 19-calowe felgi byłyby idealne. Zbyt bardzo lubię koła, żeby je wymieniać, ale prawdopodobnie przeszedłbym na 20-calowe, aby nieco zmiękczyć jazdę, jeśli kiedykolwiek je wymienię. Ogólnie rzecz biorąc, jestem BARDZO zadowolony z tego SUV-a.

Discussion starter · #25 ·
Właśnie miałem zadać to samo pytanie. Mój wentylator pracuje prawie cały czas podczas ładowania. Oczywiście ciepło jest wrogiem żywotności baterii, ale jest w dość przeciętnej temperaturze (70 stopni) w garażu. Wydaje się, że miałoby to rozsądny wpływ na czas ładowania. Rozważam nawet postawienie wentylatora skrzynkowego przed samochodem, aby sprawdzić, czy wentylator pojazdu nadal się włącza.

Mam nadzieję, że przy moim użytkowaniu wynoszącym zwykle mniej niż 20 mil dziennie, będę mógł jak najwięcej jechać na luzie i w pełni wykorzystać możliwości mojego PHEV. Więc może minimalne zużycie benzyny, jeśli będę miał szczęście.
To jest zainspirowane dodatkiem do mojego dachu PV i dodaniem Tesla Power Walls do przechowywania. Próbuję wytwarzać i przechowywać kW, aby naładować moją Mazdę. Trzymajcie za mnie kciuki. Zamelduję moje rzeczywiste mpg, gdy dostanę go za około miesiąc.

Discussion starter · #27 ·
Mam nadzieję, że przy moim użytkowaniu wynoszącym zwykle mniej niż 20 mil dziennie, będę mógł jak najwięcej jechać na luzie i jak najlepiej wykorzystać mojego PHEV. Więc może minimalne zużycie benzyny, jeśli będę miał szczęście.
To zainspirowane dodatkiem do mojego dachowego systemu PV i dodaniem Tesla Power Walls do przechowywania. Próbuję wytworzyć i zmagazynować kW, aby naładować moją Mazdę. Trzymajcie za mnie kciuki. Zgłoszę moje rzeczywiste mpg, gdy tylko dostanę go za około miesiąc.
Jestem dość zszokowany, że PHEV jeździ całkiem dobrze tylko na prądzie. Z łatwością dotrzyma kroku średniej jeździe po mieście. Jeśli jeździsz mniej niż 20 mil dziennie i ładujesz do 100% każdego dnia, zasadniczo nigdy nie użyjesz benzyny, jeśli jeździsz z lekką do umiarkowanej nogą. Przejechałem do tej pory 538 mil i średnio 86,3 mpg. Miałem kilka podróży z prawie zerowym naładowaniem, ale po naładowaniu używam benzyny tylko podczas przyspieszania na autostradę sześć razy w tygodniu, a następnie jadę około 4 mil autostradą na samym EV (przy około 80 mph). Całkiem niesamowite.

Jestem dość zszokowany, że PHEV całkiem dobrze jeździ tylko na prądzie. Z łatwością dotrzyma kroku przeciętnym miejskim warunkom jazdy. Jeśli jeździsz mniej niż 20 mil dziennie i ładujesz do 100% każdego dnia, zasadniczo nigdy nie użyjesz gazu, jeśli jeździsz z lekką do umiarkowanej nogą. Przejechałem do tej pory 538 mil i średnio zużywam 86,3 mpg. Miałem kilka podróży z prawie zerowym naładowaniem, ale po naładowaniu używam gazu tylko podczas przyspieszania na autostradzie sześć razy w tygodniu, a następnie przejeżdżam około 4 mil na autostradzie na samym EV (przy około 80 mph). Całkiem niesamowite.
Doświadczenia bardzo podobne. Mamy 510 mil na liczniku i zużyliśmy mniej niż 1/8 baku benzyny. Głównie pozostajemy w trybie EV podczas naszych codziennych podróży na dystansie 15-25 mil. Nasze mpg według samochodu to 80 mpg, co jest maksimum, jestem pewien, że mógłbym obliczyć, ile naprawdę jest wyższe, ale wszystko, co wiem, to dobre jest dobre!

Discussion starter · #29 ·
Doświadczenia bardzo podobne. Mamy przejechane 510 mil i zużyliśmy mniej niż 1/8 baku benzyny. Głównie pozostajemy w trybie EV podczas naszych codziennych podróży 15-25 mil. Nasze mpg według samochodu to 80 mpg, co jest maksimum, jestem pewien, że mógłbym obliczyć, ile to naprawdę jest więcej, ale wszystko, co wiem, to dobre jest dobre!
Myślę, że to coś, o co trzeba poprosić w ustawieniach, ale kiedy wyłączam mojego PHEV i naciskam pokrętło sterowania dla KONTYNUUJ, wyświetla całkowite rzeczywiste mpg (bez ograniczenia 80) od ostatniego tankowania i mpg dla ostatniej podróży. Tam możesz zobaczyć rzeczywiste mpg, chociaż myślę, że jest to ograniczone do 99,9, ponieważ, jeśli dosłownie jeżdżę w trybie EV, wyświetla 99,9. To irytujące, że maksymalne mpg na zestawie wskaźników jest ustawione na 80 mpg, podczas gdy bardzo łatwo je przekroczy i nie znalazłem ustawienia, aby to dostosować. Kolejną niespodzianką jest to, że całkowity zasięg EV wzrósł co kilka ładowań z 24 do 29. Wygląda na to, że 29 będzie ograniczeniem. Wcale nie żałuję wyboru PHEV zamiast turbo 6.

Właśnie odbyłem podróż z LA do Las Vegas, najpierw przejechałem ~28 mil na samym EV, a następnie włączyłem tryb ładowania i naładowałem 80% w około 80 minut jazdy. Wydaje się, że podczas jazdy pod górę tryb ładowania nic nie robi, ale rozładowuje akumulator szybciej niż ładowanie, nawet w trybie standardowym. Szybko ładuje się jednak podczas jazdy w dół.
Ponadto ładowanie zatrzymało się na około 30 minut, nie jestem pewien, czy to upał (~115F na zewnątrz), czy przegrzanie akumulatora, wyświetlacz przezierny zaczął znikać z góry, kiedy zauważyłem, że w trybie ładowania już się nie ładuje. Po zatrzymaniu się w Barstow na krótką przerwę, wyświetlacz przezierny zaczął działać, a tryb ładowania zaczął działać.
Nie miałem okazji skorzystać z żadnej darmowej stacji ładowania w Vegas, na zewnątrz jest za gorąco.
Podsumowując, MPG podróży wyniósł 30,3 mpg, lepiej niż w moim poprzednim CX9 z 23,8 mpg.
Co ciekawe, jazda z prędkością około 85 mil na godzinę wydaje się mieć lepszy mpg niż jazda z prędkością 75 mil na godzinę na podstawie informacji z licznika kilometrów.

po prostu odbyłem podróż z LA do Las Vegas, najpierw użyłem ~28 mil dla czystego EV, a następnie włączyłem tryb ładowania i naładowałem 80% w około 80 minut jazdy. Wydaje się, że kiedy jedzie pod górę, tryb ładowania nic nie robi, ale rozładowuje baterię szybciej niż ładowanie, nawet w trybie standardowym. Jednak szybko ładuje się podczas zjazdu.
Przestał również ładować na około 30 minut, nie jestem pewien, czy to upał (~115F na zewnątrz) czy przegrzanie baterii, wyświetlacz przezierny zaczął znikać z góry, kiedy zauważyłem, że nie ładuje się już w trybie ładowania. Po zatrzymaniu się w Barstow na krótką przerwę, wyświetlacz przezierny zaczął działać, a tryb ładowania zaczął działać.

Nie miałem okazji skorzystać z żadnej darmowej stacji ładowania w Vegas, na zewnątrz jest za gorąco.
Podsumowując, MPG podróży wyniosło 30,3 mpg, lepiej niż mój poprzedni CX9 z 23,8 mpg.

Co ciekawe, jazda z prędkością około 85 mph wydaje się mieć lepsze mpg niż jazda z prędkością 75 mph na podstawie informacji z licznika.
Cześć @leonyang.tech witaj na forum i gratulacje z powodu nowego CX90! Z pewnością możliwe, że upał odegrał rolę przy ładowaniu, ponieważ to dość ekstremalny upał. Ogólnie rzecz biorąc, jak Twój CX90 sprawował się podczas tej podróży z LA do Vegas?

Jazda była wspaniała, szkoda, że phev nie ma wentylowanych siedzeń w drugim rzędzie... Opony miały również 42psi, cieszę się, że sprawdziłem to przed wyjazdem w podróż, musiałem obniżyć ciśnienie do 36 z przodu i 39 z tyłu zgodnie z naklejką, a jazda jest znacznie bardziej komfortowa w porównaniu do 42psi.
Żadnego problemu z wyprzedzaniem samochodów nawet podczas jazdy pod górę, dobra moc.

Cześć, rozważam zakup CX-90 Phev, chociaż nie jestem pewien, jakiego rodzaju MPG mogę się spodziewać w przypadku dojazdów autostradą, która wynosi około 35 mil w obie strony, czyli łącznie 70 mil. Widzę liczby MPG od osób, które rozpoczynają dojazdy w trybie EV (całkowicie elektrycznym) i kontynuują jazdę na benzynie po rozładowaniu akumulatora, ale nie widzę wielu szacunków MPG od osób z długimi przejazdami tylko w trybie normalnym (benzyna + elektryczny). Czy ktoś wie, jakiego rodzaju MPG można się spodziewać w przypadku około 70-milowej podróży autostradą w trybie normalnym (benzyna + elektryczny)? Z góry dziękuję!

Cześć, w oparciu o moje cotygodniowe podróże z doświadczeniem około 80 mil, zajmuje to około 1/8 baku z w pełni naładowaną baterią w trybie standardowym, czasami nieco ponad 1/8 z licznika kilometrów. Ruch drogowy tutaj jest wszędzie na autostradzie w LA, nawet w weekend, więc weź to pod uwagę. Chodzi o to, że tak naprawdę nie pokazuje ci tylko mpg na benzynie, chyba że w ogóle nie używasz baterii podczas podróży. Ta 1/8 baku z licznika kilometrów to około 2 galony. Bateria nie wystarcza na długo, jeśli jeździsz pod górę lub robisz wiele zatrzymań i startów, gdzie musisz dużo przyspieszać, więc bateria naprawdę może przejechać od 10 mil (moje najkrótsze) do moich najwyższych 28 mil. Naprawdę można pomyśleć, że bateria zaoszczędzi ci tylko 1 galon benzyny dziennie w twoim scenariuszu. I musisz ładować około 15 kW dziennie (na podstawie historii ładowania). Jeśli nie masz paneli słonecznych i jeśli twoje kW na $$ jest wysokie, możesz stwierdzić, że płacisz więcej za dojazdy do pracy z cx90 phev niż tylko za benzynę, chyba że gdzieś dostajesz darmowe ładowanie. Tylko do wiadomości. Mam nadzieję, że to pomoże.

Cześć, w oparciu o moje cotygodniowe podróże z doświadczeniem około 80 mil, zajmuje to około 1/8 zbiornika z w pełni naładowaną baterią w trybie standardowym, czasami nieco ponad 1/8 z licznika kilometrów. Ruch drogowy tutaj jest wszędzie na autostradzie w LA, nawet w weekend, więc weź to pod uwagę. Chodzi o to, że tak naprawdę nie pokazuje tylko zużycia paliwa w milach na galon, chyba że w ogóle nie używasz baterii podczas podróży. Ta 1/8 zbiornika z licznika kilometrów to około 2 galony. Bateria nie wystarcza na długo, jeśli jedziesz pod górę lub robisz wiele zatrzymań i ruszania, gdzie musisz dużo przyspieszać, więc bateria naprawdę może przejechać od 10 mil (moje najkrótsze) do moich najwyższych 28 mil. Naprawdę można pomyśleć, że bateria zaoszczędziłaby ci tylko 1 galon benzyny dziennie w twoim scenariuszu. I musisz ładować około 15 kW dziennie (na podstawie historii ładowania). Jeśli nie masz paneli słonecznych i jeśli twoje kW za $$ jest wysokie, możesz stwierdzić, że płacisz więcej za dojazdy do pracy z cx90 phev niż tylko za benzynę, chyba że gdzieś dostaniesz darmowe ładowanie. Tylko do wiadomości. Mam nadzieję, że to pomoże.
To naprawdę bardzo pomaga. Doceniam twoje uwagi. Moja podróż do pracy składa się obecnie z około 30% ruchu stop and go i płacę około 0,14 USD/kWh.

W zeszły weekend zrobiłem 120 mil w obie strony każdego dnia. Trasa przebiegała w proporcji 60/40 autostrada/miasto przy lekkim do umiarkowanego ruchu. Część autostradowa była pokonywana z prędkością 75 mil na godzinę, a każdego dnia zaczynałem z baterią na 100%. Jechałem w trybie normalnym i według deski rozdzielczej uzyskałem średnio 40,6 mpg.

Przy okazji, kiedy na desce rozdzielczej nie ma już pozostałych mil na baterii, wskaźnik doładowania nadal się włącza podczas szybkiego przyspieszania. Czy to oznacza, że bateria nie została całkowicie rozładowana?

W zeszły weekend zrobiłem 120 mil w obie strony każdego dnia. Trasa przebiegała w proporcji 60/40 autostrada/miasto przy lekkim lub umiarkowanym natężeniu ruchu. Część autostradowa była pokonywana z prędkością 75 mil na godzinę, a każdego dnia zaczynałem z baterią na 100%. Jechałem w trybie normalnym i uzyskałem średnio 40,6 mpg, według deski rozdzielczej.

Przy okazji, gdy na desce rozdzielczej nie ma już żadnych pozostałych mil na baterii, wskaźnik doładowania nadal się włącza podczas szybkiego przyspieszania. Czy to oznacza, że bateria nie została całkowicie rozładowana?
Mam to samo pytanie dotyczące mojego PHEV. Kiedy wskaźnik pokazuje, że bateria EV jest rozładowana, czy silnik elektryczny nadal może wspomagać silnik w razie potrzeby?

Mam to samo pytanie dotyczące mojego PHEV. Kiedy wskaźnik pokazuje rozładowany akumulator EV, czy silnik elektryczny nadal może wspomagać silnik w razie potrzeby?
Uważam, że zachowuje pewną ilość baterii doładowania, ilekroć zużyłem całą baterię, ładuje się do około 14,5~15 kW do pełna. Ponieważ bateria w Mazdzie ma 17,8 kW, może rezerwować 15~20% baterii doładowania i zatrzymywać się na światłach w celu pracy na biegu jałowym, niezależnie od tego.

Kolejną niespodzianką jest to, że całkowity zasięg EV wzrósł po każdym ładowaniu z 24 do 29. Wygląda na to, że 29 będzie limitem. W ogóle nie żałuję wyboru PHEV zamiast turbo 6.
Myślę, że opiera swój zasięg na warunkach jazdy w ostatnim czasie. Mam łatwą, pozamiejską dojazd do pracy 40-45 mph na 12 mil. Moje przewidywane przebiegi rosły, 24, 25, 26... do 30, ponieważ pokonywałem około 30 mil w trybie EV podczas moich krótkich, łatwych przejazdów. Potem przez kilka dni jeździłem po autostradzie, jadąc 75 mph+ i pokonując 25 lub 26 mil każdego dnia. Potem następna prognoza po następnym ładowaniu spadła do 28!

Discussion starter · #40 ·
Mam to samo pytanie dotyczące mojego PHEV. Kiedy wskaźnik pokazuje, że bateria EV jest rozładowana, czy silnik elektryczny nadal może wspomagać silnik w razie potrzeby?
Zjechałem moim PHEV do zasięgu 1 mili (nigdy nie schodzi do 0), a następnie wcisnąłem pedał gazu do dechy 5 razy z rzędu i zawsze włączał się Boost. Podczas tej samej podróży (bez zasięgu EV i wciśnięciu pedału gazu do dechy 5+ razy) uzyskałem 23 mpg. Myślę, że to dolna granica zużycia paliwa w PHEV. Wiem, że turbo 6 deklaruje 25 w cyklu mieszanym, ale słyszę, że prawie nikt tego nie osiąga podczas jazdy mieszanej. Turbo to świetny sposób na uzyskanie większej mocy z silnika benzynowego, ale jeśli często używasz turbo, uzyskasz mniej niż to, co deklaruje EPA. Miałem wiele samochodów z turbodoładowaniem i zawsze tak było w moim przypadku. Biorąc to pod uwagę, PHEV powinien absolutnie uzyskać lepsze zużycie paliwa niż turbo 6, nawet bez pierwszych 25-30 mil, które są zasadniczo darmowe (z energią słoneczną). Myślę, że przy dojeździe do pracy 70 mil przejedziesz średnio co najmniej 35 mpg, ponieważ myślę, że zużyjesz około 2 galonów benzyny. 70/2=35. Może gorzej w naprawdę niskich lub wysokich temperaturach. Może to nie brzmi wspaniale, ale CX90 to duży, ciężki SUV i cholernie szybki, kiedy chcesz. Nie wiem, jak ktoś mógłby wybrać Highlandera zamiast tego.

21 - 40 of 85 Posts