Po prostu dodaję swoje doświadczenie do puli. W czerwcu wziąłem w leasing CX-90 PHEV. Około miesiąc później, przy ~2400 milach, miał awarię systemu hybrydowego. Próbowałem go uruchomić i wyrzucił całą serię błędów, począwszy od "Awaria przycisku start", "Awaria systemu ładowania", wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej migotały i migały, pedał hamulca "pompował" do mnie, jakby system ABS aktywował się bez powodu. Po kilku minutach wszystko po prostu umarło. Brak świateł, brak przycisków, brak zamków drzwi itp. Całkowicie zablokowany.
Na szczęście to wszystko wydarzyło się na moim podjeździe. Jak wszyscy inni tutaj, albo tak się wydaje, kupiliśmy ten samochód, ponieważ mamy dzieci i noworodka do wożenia po mieście i potrzebowaliśmy 3 rzędu siedzeń.
Podobnie jak inni doświadczyli, mieliśmy problemy z serwisem holowniczym Mazdy, który za pierwszym razem nie wysłał odpowiedniego pojazdu holowniczego i nie był w stanie włączyć neutralnego biegu w skrzyni biegów, gdy wszystko jest martwe.
Dealer przeprowadził diagnostykę i stwierdził, że problem został spowodowany wadliwym akumulatorem 12 V, który wymienili. To było około 1100 mil temu i od tego czasu działa dobrze, ale wczoraj otrzymałem komunikat "Tryb niskiego poziomu baterii - Uruchom silnik, aby naładować akumulator 12 V" (lub coś w tym stylu, nie zdążyłem zrobić zdjęcia). To ostrzeżenie w połączeniu z poprzednim problemem sprawia, że dziś jestem dość paranoiczny.
Rozmawiałem z dealerem i próbują mi powiedzieć, że jest to normalne ostrzeżenie, które od czasu do czasu pojawia się w tym pojeździe, ale ich wyjaśnienia nie były spójne. Początkowo powiedzieli mi, że nie ma alternatora i że akumulator 12 V jest ładowany z systemu wysokiego napięcia, ale teraz, gdy otrzymuję ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora, mówią mi, że muszę częściej uruchamiać silnik benzynowy, aby upewnić się, że akumulator 12 V pozostaje naładowany.
W tym momencie nie wierzę w nic, co pochodzi od Mazdy lub dealera w sprawie tego problemu i po prostu czekam, aż się powtórzy. Osobiście uważam, że problem JEST związany z akumulatorem 12 V, a wiele modułów w tym pojeździe robi dziwne rzeczy, gdy akumulator 12 V jest całkowicie rozładowany. Po prostu myślę, że istnieje inna przyczyna, która albo rozładowuje akumulatory 12 V, albo po prostu nie ładuje ich odpowiednio.